Javítsunk az életünkön!

Magyarország azért olyan, amilyen, mert a cselekvő emberek erre a teljesítményre voltak képesek, amely körbevesz bennünket. Ennek a teljesítménynek van hatalmas, és van kevésbé hatalmas eredménye, de a lényeg az, hogy a cselekvő emberek építették fel az országot.

Ezzel szemben a nem cselekvő emberek, az inaktívak csupán dolgoznak, ha egyáltalán dolgoznak, majd miután véget ért a munkaidő, otthon ülnek, és várják, hogy a kormány vagy a civil mozgalmak megoldják a problémákat.

1126couch_potato_1227644355.jpg

A nem cselekvő állampolgárok még olyan egyszerű dologra is képtelenek, mint a négyévenkénti szavazás az országgyűlési választáson.

Vegyünk egy nagyon egyszerű példát, a szegénységet. Dióhéjban a szegénység az egyenlőtlenséggel írható körül. Az emberek egyenlőtlenek lehetnek jövedelem, vagyon, munkakörülmények, lakásviszonyok, a lakóhely környezete, a műveltség, a szabadidő mennyisége és eltöltésének módja, az egészségi állapot stb. esetében. Sokan halmozottan hátrányos helyzetben élnek.

Persze a szegények, éppen úgy, ahogyan a „gazdagok”, nem alkotnak homogén csoportot, viszont nagyon sokan vannak, következésképpen nagyban tudnának javítani a helyzetükön, ha négyévente elmennének szavazni.

Csak hát a helyzet az, hogy nem járnak szavazni, így aztán a politikát sem érdekli a szegények sorsa. A szegények tehát az érdekérvényesítés terén is egyenlőtlenek. Pedig nem kéne sokat tenniük, csupán annyit, hogy négyévente X-et húznak egy papírlapra. Ha ezt megtennék, egy csapásra minden megváltozna.

Ma a politikát két dolog mozgatja: az elsők az oligarchák, akik a politikusok választási kampányait pénzelik, és szimbiózisban élnek a politikusokkal. A második helyen viszont azok a rétegek állnak, amelyek fegyelmezett szavazók.

szavazas_3.jpg

Az aktuális kormány azokat a rétegeket támogatja (más rétegek rovására), amelyek rá szavaznak. Összefoglalva: kamatostul fogja visszakapni az érdektelenséget az a személy, aki nem megy el valamelyik jelöltre szavazni a négyévenkénti országgyűlési választáson. Nagy tévedés, hogy nem számítanak a szavazatok! Az ország vezetőit kifejezetten érdeklik azok a rétegek, amelyek szavazni járnak.

Végkövetkeztetés: legalább szavazáskor legyünk aktívak. Javítsunk a saját társadalmi rétegünk helyzetén, javítsunk a saját életünkön.